【Dr Chester.美肌同學會】認識暗瘡不同的階段 | 護膚知識小教室

【護膚知識小教室】-09

認識暗瘡不同的階段

每個月都總會有幾粒暗瘡陪伴你幾日。呢幾日你都會為咗令佢快d消失而諗盡辦法去護理。咁大家對暗瘡又有冇初步嘅認識呢?其實暗瘡都有分為幾個階段㗎!今日就等我地一齊去認識暗瘡不同嘅階段啦!

係初期嘅時候,暗瘡只係一粒粉刺或黑頭。因為油脂冇辦法順利排出所以形成了粉刺。然而當粉刺再接觸空氣中嘅污染物就會變成黑頭。屬於形成暗瘡嘅初步階段。

而當黑頭進一步受到感染就會變成丘疹。丘疹會出現少量的疼痛感,亦有可能會發炎。這就是中度階段的暗瘡。

如果比較嚴重的患者就會出現更大的丘疹,發炎以導致產生膿頭。這個嚴重階段的暗瘡有可能即使康復後都會留下疤痕等機會。處於這種階段嘅患者可以服用外用藥物如A酸或低劑避孕藥等去醫治。

產生膿頭的暗瘡亦有可能再引發囊腫性暗瘡,這為非常嚴重階段。必需尋找醫生醫治。

暗瘡可以由不同因素而引起,所以我們都只能提前預防,做好清潔功夫和保持心境開朗。即使真的生了暗瘡,只要有耐性解決都能夠康復。

*以上內容只供參考,護膚功效會因人而異,個別情況需向個人醫生諮詢。

————————————————————————

想留意更多關於護膚資訊,追蹤 Dr Chester.美肌同學會吧!

.Facebook : https://www.facebook.com/drchesteryau​​​

.Instagram : https://www.instagram.com/drchester.skincare

.Margo Clinic : https://margo.hk/​​​

.Linktree : https://linktr.ee/drchesterskincare

#hkbeauty #skincare #drchester #margoclinic #retinoicacid #A酸 #口服A酸 #外用A酸 #暗瘡 #口罩肌 #月球表面 #凹凸面 #毛孔 #痘痘 #成分 #成分知識 #護膚 #皮膚 #保養 #美肌 #小知識 #醫美 #醫美保養 #美肌同學會